Formaldehit Nedir?

 

Formaldehit aldehitlerin en basit üyesi olarak bilinen ve diğer ismi metanal olan bir kimyasaldır. Kimya endüstrisinde oldukça yaygın kullanılan ve üretilen bir madde olan Formaldehit zehirli bir kimyasaldır, kötü kokulu ve renksizdir. Formaldehit sulu çözelti halinde kullanılmaktadır. Buna da formalin adı verilir. Formalin çözeltilerinde de bir miktar metil alkol bulunur. Sıvı çözeltisi ve gaz hali de kendisine has ve kötü bir kokuya sahiptir.

 

formaldehit nedir

 

Formaldehit Zararları Nelerdir?

 

Kullanım alanı çok yaygın olan formaldehit, Sigara dumanı, yapıştırıcılar, gazyağı sobaları ve katalitik, temizlik, kozmetik malzemelerinde, oda spreyleri, mobilya ve dekorasyon malzemeleri,  vb. ürünlerin hepsinde bulunmaktadır. Formaldehit zararları ve sağlımıza etkisi açısından şunlar söylenebilir. Buharı, gözlerde kaşıntıya, sulanmaya ve kızarmaya neden olur. Burun tıkanıklığı, boğazda gıcık hissi ve yanma yapar. Baş dönmesi, mide bulantısı ve uyuklama gibi gün içerisinde sosyal yaşantımızı etkileyecek zararları vardır. Deri döküntüsü, astım krizi ve kaşıntı gibi zararlar da formaldehit zararları arasında başı çekebilecek zararlar arasında sayılmaktadır.

 

 

 

Formaldehit 'in en büyük zararı ise kanser riski taşımasıdır. Uzmanlar yaptıkları açıklamalarda mobilyalarda bulunan formaldehit'in, nem ve ısı ne kadar fazla olursa ve eşya ne kadar yeni olursa havaya yayılma oranının o denli yüksek olduğunu ifade etmişlerdir. Kimyasal soluma yoluyla zarar veren bu madde yeni doğan bebekler için bu çok önemli risk taşır. Yeni alınan mobilyalar ve dekorasyon malzemelerine dikkat etmek gerekir. Aksi durumda bebeklerin akciğer gelişiminde zarara yol açabilir. Formaldehit zararları ve neden olabileceği hastalıklara insan hayatının kalitesini bozan alerji, horlama ve sinüzit örnek gösterilebilir.

 

 

Kullanım alanı bu kadar yaygın ve bu kadar zararlı bir maddeye karşı korunmak oldukça güç görünmektedir. Bu nedenle kişilerin seçimlerini yaparken çok dikkatli olmasında yarar vardır. Bu ürünün kimyasal ürünlerde kullanılması da ayrıca sorgulanması gereken bu konudur.  2012 yılında yasaklanması planlanmıştır fakat bazı nedenlerden dolayı kullanımı günümüzde devam etmektedir. Her ne kadar ürünlerin raf ömrünü uzatsa da kişinin sağlığı her şeyden önemlidir. Bu nedenle daha dikkatli olunmalıdır.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR